علامه محمد تقی جعفری به زیبای در کتاب ارزشمند ترجمه و تفسیر نهج البلاغه اشاره می کنند که فقر روحی مهمتر از فقر اقتصادیست و اگر این فقر برطرف شود امید به رفع مشکلات اقتصادی هست ولی وضع خوب اقتصادی خودش میتواند به فقر روحی منجر شود این بخش کتاب جلد دوم صفحه 269 270 در ادامه آمده:
اى کاش آن جمله معروفى را که یکى از انسانشناسان انسان دوست گفته است، در سر فصل هر کتاب مربوط به انسان بنویسند.
مضمون جمله این است که «اگر بمقدار اشکهایى که در باره شکمهاى گرسنه ریخته مىشود، اشکهایى هم در دلسوزى به روحهاى گرسنه سرازیر مىگشت، نه شکم گرسنهاى در روى زمین باقى مىماند و نه انسانى از خود بیگانه.» بنظر مىرسد این یکى از آن جملات نهایى و سازنده است که در باره ریشه کن کردن بىنوایى و بیچارگىها گفته شده است.
گریه بر شکمهاى گرسنه و بدنهاى برهنه، عکس العمل نوعى از بىنوایى آدمیان است که عامل شایسته اى براى آماده شدن انسانها به ریشه کن کردن فقر اقتصادى میباشد. ولى تجربه و مشاهدات تاریخى بروشنى نشان داده است که فقر اقتصادى اغلب مستند به فقر روحى انسانهایى بوده است که، حیات مطلوب خود را، در تورم خود طبیعى بوسیله مواد اقتصادى و ثروت و مالکیتهاى بیحساب خلاصه مىکردند.
باضافه این که در هیچ جامعهاى و در هیچ دورانى رهایى از بىنوایى اقتصادى علّت صد درصد رفاه و آسایش اخلاقى و فرهنگى و حقوقى انسانها نبوده است.
بهترین شاهد این واقعیت، انتشار کتابهایى در فلسفه پوچى در کشورهاى متمدن امروزى است که مىتوان گفت: مسائل اقتصادى آنان در درجهاى است که حدّاقل موردى براى ریختن اشک بر شکمهاى گرسنه و تنهاى برهنهشان ندارند.
92/8/9::: 12:15 عصر |
توسط : وحید فرزان مهر
نظر ()